Slechtere gezondheid door miscommunicatie arts

13 januari 2020

Doven en slechthorenden hebben vaker gezondheidsproblemen omdat ze belangrijke medische informatie en advies missen in gesprek met de (huis)arts. Dat stelt de kinderarts en taalkundige Anika Smeijers, die jarenlang promotieonderzoek deed naar de hulpverlening aan doven en slechthorenden.

Artsen denken soms ten onrechte dat hun dove of slechthorende patiënt alles heeft gehoord, zeker als de patiënt zelf niet aangeeft dat hij of zij het niet heeft verstaan. Ze denken bijvoorbeeld dat de patiënt goed kan liplezen, terwijl hij of zij in werkelijkheid meer dan de helft van de informatie mist.

Patiënteninformatie in gebarentaal

Naast deze miscommunicatie is het volgens de onderzoekster en kinderarts ook een probleem dat er er op dit moment niet genoeg medische patiënteninformatie beschikbaar is in gebarentaal. Ze pleit dan ook voor een landelijk expertisecentrum waar zorgverleners met kennis over doven en slechthorenden worden gekoppeld aan ­patiënten die zijn vastgelopen in de ­medische hulpverlening

Alleen is er volgens Smeijers nu nog niet genoeg aandacht voor het probleem zijn er daardoor ook niet genoeg financiële middelen om het op te lossen. Deze week promoveerde Annika Smeijers aan het LUMC in Leiden. Aan het onderzoek deden 274 mee, waarvan 88 doven en 186 slechthorenden.

Tolk op afstand biedt uitkomst

Ben je plotseling ziek en moet je snel langs bij de (huis)arts? Regel dan een tolk via Tolkcontact tolk op afstand. Met tolk op afstand kun je direct, zonder afspraak een tolk Nederlandse gebarentaal op afstand inzetten. Bij privésituaties, werksituaties en onderwijssituaties. Via je smartphone, tablet of computer. Kijk voor meer informatie op de pagina over Tolkcontact tolk op afstand.